Tarteletter

Her får du en nem opskrift på lækre veganske tarteletter i en farverig grøntsagsforklædning. Tarteletter er en sprød klassiker og selvfølgelig kan de også laves veganske. En af hemmelighederne er at bruge kogevandet fra kikærterne. Det er nemlig fuld af protein og næring og giver en dejlig cremet sovs.

Mængde
12-14 stk.

Du skal bruge
200 g kikærter
Kogevandet fra kikærterne
200 g gulerødder
100 g broccoli
200 g grønne bønner (Hericot Verts)
100 g bladselleri
200 g løg
3 tsk. bouillonpulver
Muskatnød
5 spsk. hvedemel
Friskkværnet peber
12-14 tarteletter
Et bundt persille

Sådan gør du
Udblød kikærterne 10-12 timer og kog dem derefter i let saltet vand. Kog dem ikke i en masse vand, men bare lige så de er dækket. Det giver en bedre sovs. Huske at gemme kogevandet, da det skal bruges til sovsen. Hvis du bruger kikærter som allerede er udblødt og kogt, skal du bruge ca. 400 g.

Skær løg og gulerødder i tern. Skær broccolien i små buketter. Du kan også sagtens bruge stokken fra broccolien. Skær det yderste mørkegrønne af stokken og skær den lysegrønne del i tern.

Brug gerne det inderste af bladsellerien, hvor der er blade på, da der er god smag i dem. Hak bladene og skær stænglerne i små stykker der er på størrelse med de øvrige tern.

Skær bønnerne i stykker på ca. en cm. Du kan både bruge friske bønner og bønner fra frost. Husk at nippe enderne af hvis du bruger friske bønner.

Kom 1/2 liter kogevand fra kikærterne i en gryde sammen med løg, gulerødder, broccoli, bladselleri, bønner, de kogte kikærter og bouillonpulver. Bring det hele i kog og lad det koge 5-7 min.

Kom 2 dl vand i en jævningsryster eller et tætsluttende glas. Tilsæt hvedemelet og ryst det hele grundigt til alle melklumper er opløst.

Kom jævningen i gryden lidt ad gangen mens du rører rundt. Stop når du synes, at sovsen har en passende konsistens. Du kan altid komme mere vand eller kogevand i sovsen, hvis den er for tyk. Eller tilsætte mere jævning, hvis den er for tynd.

Smag sovsen til med friskkværnet peber, friskrevet muskatnød (Jeg plejer at bruge ca, 1/3 af en hel muskatnød) og evt. lidt mere bouillon eller salt efter behag. Lad derefter sovsen koge et par minutter mere under omrøring, så smagen af mel forsvinder helt. Varm imens tarteletterne i ovnen efter anvisningen på pakken. Fyld de sprøde tarteletter med sovsen og drys med persille.

VELBEKOMME

Tip
Er der sovs i overskud, kan du bruge den dagen efter oven på pasta eller ris. Sovsen stivner når den køler af. Tilsæt derfor 1/2-1 dl vand og varm den op under omrøring.

Gem altid kogevandet fra dine kikærter. Det er fuld af protein og næring og kan bruges til alt muligt lækkert. Eksempelvis brownies, marengs og flødeboller. Kogevandet fra kikærter kaldes også aquafaba og heldigvis kan det fryses ned, så du ikke behøver at bruge det med det samme. Læs mere om aquafaba her og her eller google aquafaba for at finde masser af lækre opskrifter.