Hemmeligheder om peber

Her får du tre tricks om peber, som vil tilføje mere smag til din mad. Peber er et skønt og meget anvendt krydderi, og derfor et godt sted at justere et par køkkenrutiner. Jeg bruger peber i de fleste retter i det salte køkken, og måske har du lagt mærke til, at der i mine opskrifter altid står friskkværnet peber. Det er fordi, at peberkorn, ligesom de fleste andre krydderier, holder på smagen i årevis, så længe de er hele. Så snart de bliver kværnet eller stødt, mister de lynhurtigt smagen. Det første trick er derfor:

Hav hele peberkorn på din krydderihylde, og kværn dem først når de skal bruges.

Peber bruges i rigtig mange retter, og du vil ret sikkert blive glad for at investere i en god peberkværn.

Der findes flere forskellig slags peber. Sort, hvid, rød og grøn. Sort og hvid peber er stærk, mens rød og grøn ikke er stærk, men sødlig og aromatisk. Du får derfor flere smagsnuancer ved at bruge alle de forskellige slags peber. Trick nummer to er:

Anvend en peberblanding med forskellige slags peber.

Køb en peberblanding eller køb forskellige slags peber og lav din egen blanding. Rød og grøn peber er væsentligt dyrere end sort og hvid. Derfor er der ofte sparet på dem i færdigblanding-erne. Fordelen ved at lave sin egen blanding er, at man kan tilføje lidt ekstra af disse to lækre krydderier. Du kan også tilføje korianderfrø til blandingen. Korianderfrø har en lidt karakteristisk appelsin-agtig smag, så tjek lige ud om du kan lide den smag, inden du foretager dette træk.

Hvis peber bliver udsat for meget høj varme uden at der er væde omkring det, vil det nærmest brænde af. Smagsstofferne bliver reduceret kraftigt eller forsvinder helt. Det tredje trick er defor:

Når du steger noget, hvor der skal tilsættes peber, så tilsæt det først til aller sidst, eller når du har slukket for varmen.

Hvis du bruger disse tre tricks, vil peberet rigtig komme til sin ret og tilføje mere smag og flere smagsnuancer til din mad. God fornøjelse og velbekomme.