Sellerisuppe med appelsinsirup og brændt broccoli

Denne suppe er en klassisk sellerisuppe, men udvidet med et friskt tvist som giver en ny smagsoplevelse. Korianderfrøene og appelsinsiruppen tilføjer en dimension af surt, sødt og selvfølgelig appelsinsmag. Det lyder måske som en sjov blanding, men det fungerer virkelig godt sammen. Prøv selv og se om du bliver overrasket 🙂

Mængde:
3-4 pers.

Du skal bruge:
1 kg knoldselleri
400 g løg
200 g røde linser
2 fed hvidløg
8 dl vand
1 spsk. grøntsagsbouillon
Olivenolie (til stegning)
4 tsk. korianderfrø
250 g broccoli
Salt
Friskkværnet peber
3 økologiske appelsiner (ca. 450 g)
1 spsk. æblecidereddike
1 spsk. sukker
Friske korianderblade

Sådan gør du:
Appelsinsirup:
Skræl appelsinerne med en kartoffelskræller. Undgå så vidt muligt at få det hvide under skrællen med, da det er bittert. Det er en god ide at starte fra oven og skrælle i en spiral nedefter, så hver skræl bliver til en lang strimmel. Det gør dem lettere at tage op af siruppen, når den er ved at være færdig.

Pres saften ud af de skrællede appelsiner. Lad saften løbe igennem en si, så du ikke får kerner og frugtkød med.

Kom appelsinsaft, appelsinskræl, sukker og æblecidereddike i en gryde og bring det i kog. Når det koger, tager du låget af og skruer ned, så det kun lige akkurat simrer. Efter 15 min. tages skrællerne op. Hvis saften er blevet tyktflydende er den færdig. Hvis ikke så lad den simre et par minutter mere.

Vær opmærksom på at siruppen tykner yderligere når den køler af. Er den blevet for tyktflyende kan der tilsættes et par dråber vand. Er den for tynd, kan du altid inddampe den lidt mere.

Du kan godt starte med at lave suppen mens appelsinsaften koger ind, man hold godt øje med den, for lige pludselig er den kogt tør, og så brænder den på i løbet af et øjeblik.

Selve suppen:
Kog de røde linser møre i let saltet vand. De skal gerne koge helt ud, så de er grødagtige.

Rist korianderfrøene på en pande. De skal kun lige varmes op til de begynder at dufte og derefter straks tages af panden. Der er ikke langt fra perfekt til brændt her, så hold øje med dem. Når frøene er kølet af, skal de stødes til pulver i en morter eller lignende. (Du kan også bruge korianderfrø, som ikke ristes eller købe korianderfrø som er stødt.)

Skær løg og selleri i tern. Kom ternene i en stor gryde og steg dem i olivenolie til løgene er blanke.

Tilsæt vand, bouillon, kogte røde linser, stødt korianderfrø, friskkværnet peber og hvidløg.

Bring suppen i kog og lad den koge 20-30 min. til sellerien er helt mør. Blend derefter suppen med en stavblender til den har en jævn konsistens.

Smag eventuelt suppen til med ekstra salt og peber efter behag.

Brændt broccoli:
Skær broccolien i små buketter og del buketterne i halve så de får en stor overflade.

Steg buketterne ved høj varme på en pande med olivenolie. Læg den flade side af buketterne ned på panden og vend dem når fladen er blevet godt gylden. (De skal have samme overflade som råstegte kartofler.)

Når de er færdige, dryssen de med lidt salt.

Servering:
Hæld suppen i en skål. Læg en lille håndfuld broccolibuketter i midten. Brug en teske til at dryppe dråber af appelsinsirup jævnt ud over. Drys til sidst lidt friske korianderblade ud over anretningen.

VELBEKOMME